برخی از باشندهگان کابل معتقدند که احمدیوسف نورستانی رئیس کمیسیون مستقل انتخابات روز یکشنبه با اعلام نتیجهی انتخابات ریاست جمهوری انجام تقلبهایی گسترده در انتخابات، ناتوانی بازرسی صد درصدی آرا در پاکسازی آرای تقلبی و بیثباتی سیاسی را در دور دوم انتخابات پذیرفت.
این اقدام کمیسیون مستقل انتخابات واکنش تند باشندهگان کابل را برانگیخته است، شماری از باشنده گان پایتخت خواهان پاسخگویی مسئولان کمیسیون مستقل انتخابات دربارۀ چگونگی سرنوشت آرای پاک مردم هستند.
رومل دانشجوی دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه کابل در این باره گفت: "من بسیار خشنودم که در انتخابات شرکت نکردهام، من یک دانشجو هستم و افتخار میکنم که رأی ندادهام".
وی ادامه داد: "آنهایی که با پذیرفتن خطرهای گوناگون به پای صندوقهای رأی رفتند، امروز میدانند که آرای شان به تمسخر گرفته شده و این ناتوانی کمیسیون مستقل انتخابات را نشان میدهد".
فواد ۲۶ ساله یکی از باشنده گان شهر کابل از ناتوانیهای کمیسیون مستقل انتخابات بسیار خشمگین است و میگوید: "مسئولان کمیسیون باید در این باره پاسخگو باشند، مسئولان کمیسیون به ارادۀ پاک مردم خیانت کردند و باید بی درنگ به کیفر برسند".
ظاهراً به درازا کشیده شدن انتخابات به علت آنچه که نبود مدیریت سالم گفته شده است، بیشتر به کسانی صدمه زده که اوضاع اقتصادی باثباتی نداشتند و وابسته به درآمدهای کوچک و روزانه شان بودند.
اکنون این شمار از باشنده گان پایتخت خواهان به دادگاه کشانده شدن مسئولان کمیسیون مستقل انتخابات هستند.
عمرشاه باشندۀ گذرگاه شهر کابل که روز و شب خود را با فروختن چند کیلو میوۀ خشک سپری میکند، خواهان به دادگاه کشانده شدن مسئولان کمیسیون مستقل انتخابات و کسانی است که در تقلبهای گسترده دست داشتهاند.
وی در ادامه افزود: "با آنکه مردم با جانشان بازی کردند و در پای صندوقهای رأی حضور یافتند، اما مسئولان کمیسیون مستقل انتخابات هیچکاری برای مدیریت نیرومند روند انتخابات انجام نداد، پس آنان باید به دادگاه کشانده شوند".
از سوی دیگر آگاهان امور انتخاباتی، مسئولیت هرگونه هرج و مرج و نابسامانیهای مربوط به انتخابات را بر عهدۀ کمیسیون مستقل انتخابات میگذارند.
محمدیوسف رشید رئیس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانۀ افغانستان در این باره تصریح کرد: "کمیسیون مستقل انتخابات باید درک کند که در تمام مشکلاتی که در روند انتخابات به وجود آمد نقش داشته و باید در این باره پاسخگو باشد".
جانداد سپین غر رئیس دیده بان انتخابات افغانستان پیگیری چگونگی به بن بست کشانده شدن انتخابات ریاست جمهوری و کیفردهی عاملان آن را از مسئولیتهای اساسی حکومت تازۀ افغانستان میداند.
سپین غر در ادامه افزود: "بررسی مشکلات به میان آمده در روند انتخابات بسیار ضروری است، در صورتی که کارمندان کمیسیون مستقل انتخابات و یا کمشنران این نهاد در آفرینش این بحران نقش داشته باشند، باید پیگرد قانونی شوند تا این کار تأثیراتی بر روحیۀ کارمندان و کمشنران آیندۀ این کمیسیون داشته باشد".
مردم با وجود تمام تهدیدهای امنیتی و اجتماعی در روزهای ۱۶ حمل و ۲۴ جوزای سال روان به پای صندوقهای رأی رفتند، حتی انگشتهای برخی از شهروندان بریده شد، اما اکنون مردم بر این باور هستند که افزون بر این که انتخابات ریاست جمهوری افغانستان بیش از شش ماه را در برگرفت، نهادهای انتخاباتی نتوانستند این روند را به گونۀ نیرومند مدیریت کنند و مستقل بودنشان را ثابت سازند.